30Sep
On: 30 September 2024 In: News

Traditiegetrouw zijn op vrijdag 20 september jl. de uitslagen bekend gemaakt van de grote boerenkaaskeuring te Hoornaar in de Alblasserwaard. Iets meer dan 100 kazen zijn gekeurd door een groep professionele keurmeesters.

In de categorie Jonge kaas was de absolute nummer 1 de 16 kilo boerderijkaas van kaasboerderij Schep Holsteins uit Bergambacht met maar liefst 93 punten! Ook in de categorie belegen werd zilver in de wacht gesleept met 91 punten. Hier bovenop mocht Johan Schep, eigenaar van kaasboerderij Schep Holsteins de publieksprijs in ontvangst nemen voor de lekkerste boeren/ boerderijkaas. De kazen zijn onder andere beoordeeld op uiterlijk, smaak, consistentie en doorsnede.

De hoeve ‘Schep Holsteins’ ligt in het hart van hét boerenkaas gebied nabij Stolwijk. De boerderij ligt op historische grond, een mix van rivierklei en veengrond. Schep Holsteins hanteert actief weidevogel beheer en door het blijvende grasland, dat wil zeggen minimaal 5 jaar niet omgeploegd, wordt CO2 gebonden en is de biodiversiteit en het bodemleven optimaal in de weilanden die rondom de boerderij liggen.

Vorig jaar is er een splinternieuwe kaasmakerij gebouwd.  De apparatuur in de kaasmakerij draait voor een groot deel op zonnestroom. De pekelkoeling en de rijpingsruimten worden gekoeld met een grote ijswater accu, een soort bak met ijs die met zonne-energie koud wordt gehouden. Na bijna een jaar proefdraaien, om tot de allerbeste kaas te komen, worden wekelijks een mooie hoeveelheid uitmuntende, smeuïge boerderijkazen gemaakt.

De kaas van Schep Holsteins kenmerkt zich door een groot 16 kilo model, goede oogvorming en een soepel zuivel, ook vlak onder de korst. Maar bovenal een zuivere boerenkaassmaak. De oudste kazen laten inmiddels blijken dat zij ook prima geschikt zijn als oplegkaas.

De rijping van alle kaas van kaasboerderij Schep Holsteins vindt plaats bij kaashandel Blok in Woerden, voor de verkoop en ondersteuning is MAAZ Cheese in Bodegraven exclusief verantwoordelijk.