18mei
MAAZ Cheese & More Fromages Bach producteurs fermiers
Aan: 18 mei 2020 In: MAAZ & More

Uitgave 1 | 2020

 

In deze rubriek stellen we u graag voor aan bijzondere kaasmakers of laten we u kennis maken met uitzonderlijke kazen. Ambachtelijk kaasmaker Émilien Bach van Fromages Bach bijt de spits af in deze eerste uitgave van MAAZ & More.

Kaasmaken zit de familie Bach al generaties in de genen. Sinds 1830 ondernemen ze vanuit hun kasteel gesitueerd in Broût-Vernet in de centraal gelegen Franse regio Auvergne-Rhône-Alpes. De kaasmakerij ligt pal naast het kasteel. In 1970 kwam daar een geitenboerderij bij toen oudoom Philip terugkeerde op het landgoed. Hij was monnik en zocht een spirituele bezigheid.

MAAZ Cheese & More Fromages Bach producteurs fermiers
MAAZ Cheese & More Chevrettes nourisseur
MAAZ Cheese & More Fromages Bach producteurs fermiers

Puur natuur

Vijftig jaar later hebben de boerderij en kaasmakerij van Fromages Bach hun bekendheid juist aan die ambachtelijke geitenkaas te danken. Er lopen ondertussen zo’n zeshonderd saanengeiten rond. De saanengeit wordt gezien als de beste melkgeit ter wereld. Ze geeft tussen de drie en vijf liter melk per dag. De Bach-geiten krijgen uitsluitend hooi en granen te eten. Alles vrij van GMO, antibiotica en kuilvoer.

Bekroond

De traditionele Bach-aanpak resulteert in wel vijftien varianten uitzonderlijk lekkere rauwmelkse geitenkazen. Ouderwets met een gietlepel uitgegoten. De zorg en vakmanschap proef je. Dat blijkt wel uit de vele onderscheidingen op podia als the World Cheese Awards, Golden Farmer, Fromaniac, Fromagora en ook World Cheese & Dairy Products.

Bouquetou du Vernet

MAAZ Cheese voert geen Crottin Sèvre et Belle geitenkaas meer in het assortiment, maar heeft gekozen voor de ambachtelijke kwaliteitskazen van Fromages Bach. Zoals de Bouquetou du Vernet, een zachte geitenkaas van 80 gram met een natuurlijke schil gemaakt van rauwe geitenmelk. De smaak is licht met een nootachtige hint en smelt in de mond. Past perfect bij een glas Riesling, Bandol blanc of Saint-Véran.