19mei
Aan: 19 mei 2020 In: MAAZ & More

In deze rubriek stellen we u graag voor aan bijzondere kaasmakers of laten we u kennis maken met uitzonderlijke kazen. Deze tweede uitgave van MAAZ & More zetten we de prijswinnende Catalaanse kaasmaker Montbrú in de schijnwerpers.

De naam Montbrú werd in 1989 geregistreerd en betekent letterlijk ‘donkere berg’. Het verwijst naar de boerderij uit 1450 waar de kaasmakerij gevestigd is. Vanuit de locatie kijk je uit over het Spaanse dorp Moià dat zich vooral bezighoudt met veehouderij en wijngaardteelt. Eind 19e eeuw werd op de boerderij voor eigen gebruik mató, Catalaanse geperste kwark, en weikaas gemaakt.

Traditie en innovatie hand in hand

Anno 2020 is veel veranderd. De familie Antúnez Llonch uit Moià, onder leiding van Pere en Imma, heeft Montbrú wereldwijd op de kaart gezet met bijzondere geitenkazen, buffelkazen, kaasfuets en specials. In 2008 bouwde de familie een hypermoderne locatie waar oude tradities en hedendaagse voedselwarenregelgeving elkaar vinden.

Goud op World Cheese Awards

In 2014 wist Montbrú een eerste internationale gouden onderscheiding binnen te halen voor haar Sarró de Cabra op de World Cheese Awards. In 2020 volgde een tweede gouden plak voor de geitenkaas en een innovatieprijs voor de Cheesefuet XXL. Door de bekendheid exporteert Montbrú nu meer dan 25 kaassoorten naar meer dan twintig landen.

In het zonnetje

Montbrú kazen staan extra in het zonnetje. Zoals de smaakvolle blauwader geitenkaas Blau de Cabra en geitklassieker Garrotxa Cabra. Kaasfuets van Montbrú zijn een opvallende verschijning in elke winkel. Ze kennen vele smaken en groottes, zoals de Cheesefuet Geit Naturel, Geit Noten of Geit Truffle.

Probeer ook eens de lactosevrije buffelmelkkazen van Montbrú. Zoals de halfharde Sarro de Bufala, zachte Suau de Bufala of romige Tou de Bufala.