18nov
Aan: 18 november 2020 In: MAAZ & More

In 1953 werd een 22 miljoen jaar oude zandsteengrot ontdekt in een klein dorpje in Zwitserland, genesteld tussen glooiende heuvels en diepgroene weides. De locatie bleek een unieke, natuurlijke omgeving voor het rijpen van kaas. De grot in de Santenberg herbergt vandaag de dag meer dan 120.000 kaaswielen.

Deze enorme natuurlijke rijpingslocatie wordt door Kaltbach gebruikt om hun smaakvolle specialiteitskazen perfect te affineren. De Kaltbach Appenzeller, Kaltbach Gold en grote Emmentaler en Gruyèrekazen in Emmi’s Kaltbach grot liggen vijftien meter onder de oppervlakte. Het betreft een ruim anderhalve kilometer lange grot met jaarrond een constante luchtvochtigheidsgraad van 95% en temperatuur van 12,5 °C. De affinage is een geduldig proces. De Emmentaler en Gruyèrekazen rijpen wel twaalf tot veertien maanden.

Ambachtelijk

Daarmee is het een ideale natuurlijke rijpingskamer. Tijdens het rijpen worden de kazen geborsteld, gewassen met zout en gedraaid. De kaasmakers van Kaltbach vergelijken hun ambachtelijke productie graag met die van topwijn. De echte smaak ontwikkelt zich als je de beste kaas kiest, die met zorg omringt en in optimale omstandigheden laat rijpen.

Grotaffinage

Zo bereikt de kaas na een aantal maanden de perfecte rijping en kan hij zijn volle smaak en donkerbruine korst ontwikkelen. De kaasmeesters van Kaltbach hebben de bijzondere grotaffinage tot in de puntjes geperfectioneerd. Dat herken je direct in het karakteristieke aroma, de textuur en kenmerkende donkerbruin gekleurde korst van de zuivelmeesterwerken van Kaltbach.

Appenzeller

Kaltbach Appenzeller is zo’n meesterwerkje. De in de zandstenen grot gerijpte Zwitserse halfharde 48% kaas is ambachtelijk gemaakt van rauwe koemelk. Deze meest karaktervolle Kaltbachkaas overtuigt door zijn intense, kruidige aroma. In de grot ontwikkelt de kaas gedurende zeven maanden elke dag kruidigere aroma’s, terwijl de korst steeds donkerder wordt.

Gold

De Kaltbach Gold is eveneens een halfharde grotgerijpte Zwiterse kaas. Fijn pittig van smaak met subtiele tonen van karamel, delicaat smeltend in de mond. Dat maakt Kaltbach Gold tot een werkelijk unieke volle en intense smaakbeleving. De kaas rijpt zes maanden en het samenspel tussen grotmeester, grot en zuivel zorgt voor een kaasspecialiteit van wereldklasse.

Superfood

Media berichten dat Zwitserse kazen, zoals Emmentaler en Gruyère, zelfs  als superfood gezien worden vanwege het probioticum genaamd propionibacterium freudenreichii. “Deze gezonde bacteriën onderhouden en beschermen cellen in de darmwand tegen de negatieve effecten van ons hedendaagse voedingspatroon”, vertelt Dr. Brunilda Nazario,medisch directeur bij WebMD.