18nov
Zuiveltovenaar Beppino Occelli - MAAZ and More
Aan: 18 november 2020 In: MAAZ & More

oogst wereldwijd erkenning

De lekkerste culinaire producten komen vaak bij ambachtsmensen vandaan die nog een ware passie voor hun werk hebben. Dat is bij Beppino Occelli niet anders. Sinds 1976 tovert hij zijn liefde voor mooie zuivelproducten om in culinaire hoogstandjes die over de hele wereld lof oogsten.

Het begon met de boter van Beppino die werd uitgeroepen tot de lekkerste boter ter wereld door een Amerikaans tijdschrift. Zo’n benoeming schept een hoop verwachtingen, maar de botermaker liet zich er niet door van de wijs brengen en besloot na enige jaren zelfs om ook ambachtelijke kazen te maken vanuit Valcasotto in de Alpen. Om de lekkerste smaken te creëren gebruikt Beppino bijzondere producten voor de rijping van zijn kazen.

Zuiveltovenaar Beppino Occelli - MAAZ and More

Prijswinnende kazen

Beppino’s, inmiddels ook wereldberoemde en prijswinnende, kazen zijn gehuld in gedroogd druivenmost, hooi of kastanjebladeren en rijpen in rustieke kelders. De kazen zijn gemaakt van verse koeien-, geiten-, of schapenmelk of combinaties. De verse melk komt van nabijgelegen boerderijen. Tijdens de rijping in de historische kelders worden de kazen regelmatig gedraaid op de speciale houten rijpingsplanken.

Kastanjebladeren

Occelli in foglie di Castagno, oftewel Occelli gehuld in kastanjebladeren, won in 2016 de eerste prijs tijdens de Prodotto Food. Deze harde kaas rijpt anderhalf jaar. De kaaswielen worden gewikkeld in kastanjebladeren die de kazen verrijken met een sterke, uitzonderlijke smaak. Een smaak die prima past bij lekkere Langa-wijnen, maar ook goed combineert met donker ambachtelijk bier.

Zuiveltovenaar Beppino Occelli - MAAZ and More

Topboter

Ondanks het succes van de uiterst originele kazen, blijft het maken van boter natuurlijk een passie van Beppino Occelli. De boter wordt in traditionele vormen gemaakt van verse geiten-, schapen- en koeienmelk. Is er niet genoeg melk uit de buurt voorhanden? Dan worden er geen concessies gedaan en stopt het maken voor die dag. Die focus op kwaliteit proef je. Het Engelse blad The Guardian is zelfs van mening dat je Beppino’s boter het best puur, zonder brood, eet omdat die zo ongelooflijk lekker smaakt.