07apr
Aan: 7 april 2021 In: MAAZ & More

Drentse Bio Buffelkaas

Het is nou niet direct het meest voor de hand liggende melkvee dat je zou verwachten in het Drentse Eursinge, maar als je bij Bouke en Marlies Luth voorbij fietst zie je toch echt een kudde van zestig aaibare waterbuffels grazen.

“Waterbuffels zijn geweldige dieren. Het geeft ons veel voldoening om er dagelijks mee te werken. Wat is er leuker dan de stal inlopen en omringd te worden door zachtaardige waterbuffels die allemaal graag een grote knuffel willen”, vertelt Marlies enthousiast.

Voedzaam en zacht

Waterbuffels geven aanzienlijk minder melk dan koeien. Eén waterbuffel geeft slechts 2.000 liter melk per jaar. Dat is weinig in vergelijking met een Nederlandse melkkoe die normaal gesproken met gemak 8.000 liter melk per jaar produceert. Om de vier dagen transporteert Bouke de melk naar de kaasmakerij. Waterbuffelmelk wordt steeds populairder mede door­dat mozzarella een groeiend aantal liefhebbers heeft. Buffel melk is van nature voedzaam en heeft een zach­tere smaak dan koemelk. Biologische buffel melk is bovendien gezond met veel meer calcium, vetten en eiwitten.

Alternatief bij allergie en intolerantie De melk van een waterbuffel is erg romig met een vetpercentage van acht tot tien procent. Koemelk bevat gemiddeld slechts 4,2 procent vet.

Vanwege de hoge gehaltes vet en eiwit zijn producten gemaakt van buffel melk ook écht anders dan pro­ducten van andere melksoorten. De meeste mensen met een koemelk­allergie en/of lactose-intolerantie kunnen buffelmelk wél verdragen, dat maakt buffelmelkproducten een goed en vooral lekker alternatief.

Toekomstbestendige veehouderij

“Onze biologische waterbuffel­boerderij is zelfvoorzienend”, legt Bouke uit. “We werken met een gesloten systeem voor een duurzame toekomstbestendige veehouderij.” Ondertussen komt een grote zwarte waterbuffel met indrukwekkende hoorns even een knuffel halen. Bouke lachend: “Waar was ik ook alweer gebleven? Oh ja, passie voor de dieren en duurzaamheid staan bij ons centraal. De knuffelkonten geven heerlijke melk die nu dus ook de basis vormt voor een nieuwe streekspecialiteit, namelijk ambach­telijke Drentse Buffelkaas. Hoe uniek is dat?”

Inmiddels liggen de eerste kazen in het rijpingspakhuis bij MAAZ Cheese. Deze noviteit is mooi op leeftijd per week 14 te bestellen!