23dec
Aan: 23 december 2021 In: MAAZ & More

Appenzeller®, een van de bekendste en pittigste Zwitserse kazen, is enorm veelzijdig. Deze rauwmelkse kruidige bergkaas smaakt perfect als tafelkaas of in blokjes als lekker tussendoortje, maar kan ook prima worden gebruikt bij het maken van warme gerechten. Zo leent de Appenzeller® Mild zich bij uitstek voor een verrassende kaasfondue, raclette of een ovenschotel waar de kaas overheen gesmolten is als smaakmaker.

Van een Zwitserse kaas met een traditie die meer dan zevenhonderd jaar teruggaat in de tijd mag je natuurlijk verwachten dat het absolute topkwaliteit is. Al in 1282 wordt de kaas genoemd in historische geschriften. Net als eeuwen geleden wordt Appenzeller® nog steeds met zorg ambachtelijk gemaakt. Tussen de kleine gaatjes in het hooigele zuivel door proef je dan ook het smaakpalet van de bergrijke herkomst.

Natuurlijke traditie
Het glooiende heuvellandschap tussen het Bodenmeer en het Säntismassief is bezaaid met voedzaam gras boordevol kruiden. Dat biedt de optimale omstandigheden voor de natuurlijke smaakvolle rauwe melk waarvan de Appenzeller® Mild wordt gemaakt. Het traditionele kaasmakersambacht wordt zorgvuldig in stand gehouden, net zoals de populaire snarenmuziek (“Streichmusik”), de “Talerschwingen” (het rollen van een muntstuk onder begeleiding van jodelklanken) en de kenmerkende beschilderde meubels.

Eeuwenoude receptuur
Het productiegebied van de Appenzeller® is zeer beperkt. Het oude recept zorgt voor de unieke smaak. Appenzeller®-kaas kan alleen worden geproduceerd in Appenzell Innerrhoden, Appenzell Ausserrhoden en delen van de kantons St. Gallen en Thurgau. Appenzeller® staat bekend om zijn onvergelijkbare pittige smaak. Een bijzondere kruidige, rauwmelkse kaas, geheel bereid volgens traditio-neel recept. De harde kaas bevat een vetgehalte van tenminste 45% en is lactose- en glutenvrij.

Geheim kruidenmengsel
De unieke smaak ontstaat doordat Appenzeller® Mild gedurende ten min-ste drie maanden regelmatig wordt geborsteld met een kruidenzoutme-lange, de “Sulz”, waarvan het recept tot op heden geheim wordt gehouden. Elk wiel van de kaas krijgt een identificatienummer dat onderop de kaas wordt aangebracht met vermelding van de productiedatum en de naam van de producent. Dat maakt het mogelijk na te gaan waar de kaas is geproduceerd en garandeert de authenticiteit.