23dec
Aan: 23 december 2021 In: MAAZ & More

Al meer dan honderd jaar is Rouveen Kaasspecialiteiten meester in het maken van kaas. De kaasmakerij wordt gedreven door traditie met oog voor de toekomst. De meest recente vernieuwing bestaat uit de onlangs geïntroduceerde ambachtelijke schapenkazen Mouton Mild, Pittig en Pikant. Kazen met een uitmuntende smaak die voor een belangrijk deel bepaald wordt door de verse schapenmelk van vijf Friese schapenboeren. ‘Heel gewoon, bijzondere kaas’ noemen ze dat in Rouveen.

Sinds 2005 is Rouveen Kaasspecialiteiten Hofleverancier en sinds dit jaar maken de kaasmeesters met uitsluitend Friese schapenmelk uit Morra, Oude Bildtzijl, Hijlard, Schettens en Gorredijk heerlijke 50+ schapenkazen volgens een mooie receptuur.

Vijf Friese schapenboeren
Jacob Rispens is één van de vijf Friese schapenboeren. “Samen beschikken we over zo’n 1.500 schapen”, begint
hij zijn uitleg. “Op deze wijze kunnen we een behoorlijk volume schapenmelk aanbieden en dat bovendien jaarrond. Onze gecombineerde veestapel bestaat uit schapen van het Franse
ras Lacaune, Spaanse Asaf-schapen en Friese melkschapen.” Met een lach voegt hij eraan toe: “Wat ook het ras is, de melk is allemaal mooi roomwit en smaakt heerlijk.”

Voordelen A2-melk
Om weer serieus verder te vertellen: “Het vetpercentage van de schapen-melk verschilt iets al naar gelang het jaargetijde, de leeftijd van de schapen en het voer dat de schapen tot zich nemen. Echter, gemiddeld weten we samen een heel constante smaak te realiseren. Dat is ook een resultaat van de omvang van onze gezamenlijke veestapel. Schapenmelk is A2-melk. A2-melk heeft vaak een gunstige in-vloed op de spijsvertering van mensen die een koemelkallergie hebben. Daardoor is schapenkaas beter te verdragen.” Natuur centraal
“Onze groep van vijf Friese schapen-veehouders heeft de schapen op een potstal staan, waardoor je vaste mest krijgt dat goed voor onze akkers en natuurgrond is. Zo dragen we weer positief bij aan de leefomgeving van onder meer weidevogels. We zijn dan ook volop met de natuur bezig. De schapenhouderij staat heel dicht bij de natuur, dat maakt het voor ons als boeren ook zo mooi. Extra mooi is dat wij in Rouveen Kaasspecialiteiten een partner hebben gevonden die van onze schapenmelk kwalitatief hoog-staande kazen maakt, zowel qua recep-tuur als affinage, sluit Jacob af!”