16okt
Aan: 16 oktober 2022 In: Nieuws
MAAZ Cheese concept ONZE KAAZ!

Het zorgvuldig ontwikkelde MAAZ Cheese concept ONZE KAAZ is een complete oplossing voor uw premium Goudse kaas en minder vet assortiment! Beide varianten blinken uit in smaak en smedigheid. Wij zetten daarmee hoog in op kwaliteit en wil-len dat ook tot uiting brengen in de uitstraling van de kaas. Daarom is gekozen voor een ontwerp met een exclusieve uitstra-ling waarin het vakmanschap van het ambacht kaasmaken centraal staat. Een markant portret van één van de kaasmeesters staat centraal. ONZE KAAZ, mijn passie!

ONZE KAAZ 48+

ONZE KAAZ 48+ 12 kilo is een NOORD NEDERLANDSE kaas met uitzonderlijke smaakvolle en smeuïge recepturen. Het ultie-me doel bij de ontwikkeling van NOORD NEDERLANDSE kaas was om een kaas te maken die alle goede eigenschappen van Goudse kazen in het topsegment in zich verenigt. Met de NOORD NEDERLANDSE kaas onder het merk ONZE KAAZ 48+ biedt u een receptuur aan die prima kan wedijveren met bestaande concepten in het topsegment.

Moderne technologie, ouderwets ambachtelijk

Maar wat is een betere receptuur dan eigenlijk? Concreet betekent dit kaas met een duidelijk betere smaak en duidelijk betere consistentie waardoor de consument bereid is een betere prijs te betalen. Verschillende consumententests bij NORMEC, het meest toonaangevende smaakonderzoeksbureau van Nederland, laten zien dat wij hierin ruimschoots geslaagd zijn. Om dit te bereiken heeft MAAZ Cheese, samen met de technologen van de kaasmakerij in Noord Nederland ONZE KAAZ 48+ 12 kilo ontwikkeld. Een moderne kaasmakerij waar de kaasproductie tot in de finesses wordt aangestuurd door ervaren kaasmakers. Om in de gehele keten maximale kwaliteit te kunnen waarborgen is er volop persoonlijk contact met de boeren die de weide-melk leveren voor dit unieke product over bedrijfsvoering, voederprogramma’s voor de koeien en kwaliteitsnormeringen.

Twee recepturen

Om te komen tot de optimale smaak en consistentie in alle leeftijden is ervoor gekozen om NOORD NEDERLANDSE kaas in twee recepturen te ontwikkelen. Eén receptuur voor kaas met ‘middellange rijping’ dat wil zeggen optimaal tot circa vijf maanden en één ‘opleg receptuur’ die vanaf circa vijf maanden optimaal is.De belangrijkste kenmerken van de 1e receptuur zijn een uitmuntende smeuïgheid in combinatie met een lager zoutgehalte. Minder zout zorgt voor meer kaassmaak. De ‘oplegreceptuur’ ontwikkelt vanaf negen maanden rijping mooie eiwitkristallen en heeft een nootachtige smaaktoon die het scherpe van oude en overjarige kaas wat afvlakt. Deze kaas houdt haar zuivere smaak tot zelfs ruim drie jaar rijping!

Beide recepturen van deze NOORD NEDERLANDSE kaas zijn bereid van weidemelk en met vegetarisch stremsel. Om de mooie gele kleur te optimaliseren is gekozen voor caroteen, een extract uit wortelen, bewust niet voor anatto zoals dit bij andere kazen in het hogere segment het geval is. Caroteen hoeft namelijk, in tegenstelling tot de kleurstof anatto, niet als E-nummer te worden gedeclareerd.

Rijping

De rijping van deze NOORD NEDERLANDSE kaas is een enorm belangrijk onderdeel bij het tot stand komen van de uiteindelijke kwaliteit. Dit vindt plaats in het rijpingspakhuis van MAAZ Cheese in Bodegraven, op Noord Europees vurenhout onder de juiste luchtvochtigheid, temperatuur en een constante luchtbeweging. Een eigenschap van Noord Europees vuren is dat dit hout door het koudere klimaat in Scandinavië langzamer groeit en daardoor een hogere ‘densiteit’ (dichtheid) heeft dan hout van gewone kaasplanken. Het voordeel hiervan is dat er tijdens de rijping minder ongewenste micro-organismen tussen kaas en hout ontstaan waardoor het continue wassen van de planken zonder reinigingsmiddel gebeurt. Naargelang de kaas rijpt wordt een steeds dunnere laag coating gebruikt om te voorkomen dat oudere kaas een donkere, droge ‘rand’ onder de korst krijgt, iets waar de gemiddelde consument niet van houdt.

12 kilo en 16 kilo

ONZE KAAZ 48+ is verkrijgbaar in de leeftijden jong tot en met overjarig in de varianten 12 kilo en 16 kilo.

ONZE KAAZ 35+

ONZE KAAZ 35+ is een kaas met minder vet die tot stand komt door de melk voor de bereiding extra af te romen. Kaas met minder vet is het op één na grootste segment binnen de totale kaascategorie. Minder vet kazen worden vaak als minder smeuïg en smaakvol bestempeld. Samen met Kaasmakerij Schoonrewoerd in de Vijfherenlanden heeft MAAZ Cheese hier een exclusieve oplossing voor gevonden.

Smaak en smeuïgheid

Samen met de kaasmakers in Schoonrewoerd hebben wij intensief gewerkt aan de ontwikkeling van een uitzonderlijk goede 35+ kaas. Hierin zijn wij geslaagd! Een minder vet kaas met meer smaak die heerlijk smeuïg is en met een lager zoutgehalte. De kaas, die gemaakt is met vegetarisch stremsel, is zwaarder dan gewone Goudse varianten waardoor deze minder vet kaas uitstekend rijpt en in mooie stukken te verdelen is. De melk van de kaas komt zoveel mogelijk van boerderijen in een straal van dertig kilometer rondom de kaasmakerij. De kaasmakerij die ooit is opgericht door de Bodegraafse familie Baars kan bogen op een rijke historie en heeft het Koninklijk predicaat Hofleverancier ontvangen.

Perfectie in affinage

ONZE KAAZ 35+ wordt net als de 48+ variant vanaf 21 dagen leeftijd, gerijpt in Bodegraven in het moderne rijpingspakhuis van MAAZ Cheese. Hier kunnen wij onder optimale klimato-logische omstandigheden de kazen gecontroleerd afrijpen
tot een topproduct.

Karakter KAAZ

De rijpingsleeftijden waarin ONZE KAAZ 35+ te verkrijgen is varië-ren van jong tot en met een mooie oude kaas. Naast de blanco va-riant is er ook een extra smeuïge variant met komijn beschikbaar.

 

ONZE KAAZ nu ook uw KAAS!