17okt
Aan: 17 oktober 2022 In: MAAZ & More

‘De passie van sommigen, het plezier van iedereen’ is de slogan van de kaasmakers van Société die al bijna 160 jaar de fameuze blauw geaderde Roquefort AOP-kaas maken van melk van het speciale Lacaune-schapenras. Société Roquefort AOP is exclusief bij MAAZ Cheese verkrijgbaar.

De oorsprong van Roquefort is nauw verbonden met het Combalou-massief, dat ongeveer een miljoen jaar geleden instortte. Dit creëerde een unieke geologische locatie, die bestond uit grotten en grote breuken met natuur-lijke schoorstenen genaamd ‘fleurines’. Inventief als altijd bedachten lokale bewoners een manier om met de natuur samen te werken door rijpingskelders voor Roquefort te creëren.

Roquefort-sur-Soulzon

Het merk Société bestaat al sinds 1863. Vandaag de dag gebruikt Société nog steeds deze natuurlijke kelders, gelegen in Roquefort-sur-Soulzon in de Aveyron om elk van haar AOP-Roqueforts te perfectioneren. Sommige kelders van Roquefort Société zijn ook het hele jaar open om het publiek de mysteries te laten ontrafelen van hoe deze beroemde kaas wordt gemaakt. Jaarlijks bezoeken meer dan 100.000 mensen de grotten.

Appellation d’Origine Protégée

Roquefort is de eerste kaas die profiteert van de AOP (Appellation d’Origine Protégée) door de wet van 26 juli 1925. De meesterkaasmakers van Société houden de productietraditie van Roquefort AOP kaas in stand door te werken met een natuurlijke rijping van negentig dagen. Minimaal dertig dagen van de rijping vinden plaats in de natuurlijke grotten in het zuiden van Frankrijk.

Passie voor kwaliteit

Het kaasmaken en de affinage wordt nog echt als een ambacht gezien. Roquefort Société werkt daarvoor met bevlogen mensen uit de omgeving. Zoals Christelle, Chantal, Patrick, Julian, Jacques en andere lokale herders, de beste kaasmakers en ervaren meesteraffineurs die allemaal gepas-sioneerd hun energie, liefde en kennis in dit bijzondere zuivelproduct stoppen. Zo wordt kritisch gewaakt over de kwaliteit in elke fase van de Roquefort-productie.

Veelzijdige kaas

Het harde werk, vakmanschap en geduld resulteren uiteindelijk in de kenmerkende intense, smeuïge en pittige smaak van de Société Roquefort. De kaas leent zich dan ook voor de meest uiteenlopende toepassingen. Roquefort combineert smaakvol met ciabatta’s, ontbijtkoek, salades, hartige taartjes, sauzen, pasta’s, asperges, mosselen, vers
of gedroogd fruit, tapenades, boter en soepen. Proef de smaak van de legende en combineer naar hartenlust met ambachtelijk gemaakte Roquefort Société.

Het merk Société bestaat sinds 1863. Al bijna 160 jaar wordt de fameuse blauw geaderde Roquefort AOP kaas gemaakt van melk van het speciale Lacaune-schapenras. De meesterkaasmakers van Société houden de productietraditie van Roquefort AOP kaas in stand door te werken met een natuurlijke rijping van negentig dagen. Minimaal dertig dagen van de rijping vinden plaats in natuurlijke grotten.

De natuurlijke grotten van Société liggen in het dorpje Roquefort-sur-Soulzon in het zuiden van Frankrijk. De intense, smeuïge en pittige smaak van Société Roquefort kaas kan puur worden genoten op een vers stuk brood of ontbijtkoek.

De ambachtelijke kaas kan ook uitstekend worden gecombineerd met een zoete tapenade en vers of gedroogd fruit. Société Roquefort AOP is exclusief bij MAAZ Cheese verkrijgbaar.