19feb
MAAZ and More - Gezonde Geitenkaas - Hommage
Aan: 19 februari 2021 In: MAAZ & More

In deze rubriek stellen we u graag voor aan bijzondere kaasmakers of laten we u kennis maken met uitzonderlijke kazen. Deze zesde uitgave van MAAZ & More een hommage aan gezonde geitenkaas.

Geitenkaas is niet alleen gezond, maar heeft ook een frisse toegankelijk smaak die bij een breed publiek aanslaat. Kaas van de melk van de ‘Nederlandse Witte Geit’ neemt daarom de laatste tijd ook rap in populariteit toe. Het CBS bericht dat het aantal melkgeiten in Nederland het afgelopen jaar met vier procent is gestegen.

In Nederland wordt voornamelijk het geitenras ‘Saanen’ gehouden. Er lopen er 476.000 van rond. Per melkbedrijf zijn dat er gemiddeld zo’n 837. De cijfers laten een duidelijke trend zien in de opmars van geitenmelkproducten. Het aantal melkgeiten is de laatste twintig jaar vervijfvoudigd!

De geitensector is daarmee de enige sector in de veehouderij die het laatste decennium continu groeit in aantallen. Nederland telt momenteel 569 bedrijven met melkgeiten. De meeste daarvan bevinden zich in de provincie Noord-Brabant. De provincie Gelderland bezet de tweede plaats. Samen vertegenwoordigen ze 50% van het totaal aantal melkgeiten.

Nederlandse geitenmelk heeft gemiddeld een vetgehalte van 4,1% en een eiwitgehalte van 3,5%. In geitenmelk zit minder vet en eiwit dan in koemelk en de verdeling van het vet over de melk is fijner. Geitenmelk is licht verteerbaar en wit van kleur, omdat de geit de caroteen al omgezet heeft in kleurloze vitamine A.

MAAZ Cheese levert Hommagegeitenkazen. Een eerbetoon aan premium geitenkaas uit Nederland. Gedurende de jaren is de lijn Hommage-kazen uitgegroeid tot één met vele variaties. Op dit moment bestaat de keuze uit veel verschillende geitenkazen van jong tot gerijpt en met diverse kruiden. Allemaal van dezelfde hoge kwaliteit.

Kijk voor meer informatie over de geitenzuivelketen op ontdekdegeit.nl

Hollandse halfharde geitenkaas heeft als enige de BGA-erkenning. BGA staat voor Beschermde Geografische Aanduiding