08jun
Aan: 8 juni 2021 In: MAAZ & More

De Engelse koning der kazen

De Brit Frances Pawlett, afkomstig uit Wymondham, Leicestershire, wordt traditioneel gezien als de grondlegger van de Engelse koning der kazen: Blue Stilton. De kaasmaker bepaalde de vorm en stijl van de moderne Stiltonkaas rond 1720. Zowel de witte als de blauwe Stilton zijn wereldwijd bekend maar de blauwe variant is het meest populair.

Traditionele topkwaliteit

Slechts zes melkveebedrijven hebben een vergunning om Stilton te maken. Long Clawson Dairy maakt al meer dan een eeuw Engelse kazen. Hun ambachtelijke Blue Stilton valt internationaal regelmatig in de prijzen. In 2019 sleepte Long Clawson Blue Stilton in maar liefst twee categorieën op de Global Cheese Awards het goud in de wacht. De brokkelige kaas is afkomstig uit de Engelse regio’s Leicestershire, Nottinghamshire en Derbyshire. De naam is afgeleid van een dorp in de streek Cambridgeshire waar de kaas nooit is geproduceerd!

Succesvolle samenwerking

Long Clawson Dairy vindt zijn oorsprong in 1911 toen Thomas Hoe Stevenson lokale melkveehouders betrok bij de kaasmakerij van zijn twee zussen. Al snel verhuisde de kaasmakerij naar The Royal Oak, een leegstaande Engelse pub. Sindsdien is Long Clawson Dairy uitgegroeid tot een van de bekendste Blue Stilton makers ter wereld. Tegenwoordig leveren meer dan 43 boerderijen uit de regio 58 miljoen liter melk per jaar aan Long Clawson Dairy.

Culinaire combinaties

Engelsen eten de karakteristiek smakende blauwschimmelkaas graag in combinatie met selderij of peer op een knapperige cracker of toast. Ook gebruiken ze de kaas vaak als smaakmaker in groentesoep. Amerikanen smelten de kaas bij voorkeur over hun steaks, terwijl veel Europeanen Blue Stilton vooral in kaasfondue en salades gebruiken. De sterke geur en zachte smaak van deze perfecte dessertkaas combineren uitmuntend met port, zoete sherry of Madeirawijn.

B.O.B.

Blauwe Stilton heeft de status van Beschermde Oorsprongs Benaming (B.O.B.). Hiervoor moeten de kazen in de eerder genoemde drie regio’s gemaakt zijn van lokale melk, die vóór gebruik wordt gepasteuriseerd. Blue Stilton moet bovendien de traditionele cilindrische vorm hebben, zijn eigen korst vormen, niet geperst zijn, beschikken over delicate blauwe aderen die vanuit het midden stralen, voldoen aan het Stiltonsmaakprofiel en tenslotte minimaal 48 procent melkvet in de droge stof bevatten. Dat resulteert na acht weken in een kaas met een mooi brokkelig zuivel dat heerlijk romig smaakt.