27jul
MAAZ cheese - de boerenschat - boerenkaas boerderijkaas
Aan: 27 juli 2021 In: MAAZ & More

De maanden september en oktober zijn een mooie periode in het jaar om boeren- en boerderijkaas onder de aandacht te brengen. MAAZ Cheese introduceert, samen met een groepje zelfkazers, een uitgekiend concept om boeren- en boerderijkaas op een bijzondere wijze blijvend in de schijnwerpers te zetten.

Boeren- en boerderijkaas vormen een belangrijke assortimentsgroep voor MAAZ Cheese. Het zijn dé producten waarmee u op unieke wijze het verschil kan maken en uw specialisme kan bewijzen. Het totale Nederlandse volume boeren- en boerderijkaas is circa 14.000 ton per jaar, ruim 1,5% van de landelijke kaasproductie.

Onderscheidend assortiment

De categorie groeit de afgelopen jaren sterk, met name omdat boeren- en boerderijkaas naadloos aansluiten op belangrijke consumententrends zoals de behoefte aan kleinschalig geproduceerde en pure producten van dichtbij. Het gemiddelde kwaliteitsniveau is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Elk van de circa 320 zelfkazers op de boerderij heeft zijn eigen unieke kenmerken. Per boerderij wordt zo’n 800 kilo per week gemaakt, meestal 6 dagen per week. Dit zijn circa 10 kazen per dag!

Met een uitgebalanceerde assortiments- opbouw bent u in staat om uzelf blijvend te onderscheiden en klanten aan u te binden. Om te komen tot een optimaal

assortiment is goede voorbereiding noodzakelijk. Het is namelijk niet mogelijk om met kaas van één boerderij een compleet assortiment op te bouwen. Het ene type kaas leent zich bijvoorbeeld voor jongere soorten, zogenaamde ‘vroegrijpe’ kaas, andere typen zijn pas na circa een half jaar op smaak, zogenaamde ‘oplegkaas’. Daarnaast is er verschil in de consistentie van het zuivel, namelijk ‘éénstukker’ kaas met het gangbare zuivel of ‘kruimelzuivel’ kaas met kleine gaatjes. Ook de wijze van bereiding en melkbehandeling zijn sterk van invloed op het eindproduct. Dit bepaalt namelijk of we het over Boerenkaas of over Boerderijkaas hebben.

MAAZ cheese - de boerenschat - boerenkaas boerderijkaas

Het verschil

Wat is het verschil tussen Boerenkaas en Kaas van de boerderij (Boerderijkaas)? Beide varianten worden gegarandeerd op ambachtelijke wijze op de boerderij gemaakt.

Boerenkaas is daarnaast een beschermde naam (GTS-keurmerk) en wordt altijd van rauwe, onverwarmde (maximaal 40 graden) melk gemaakt. De Bond van Boederijzuivel- bereiders, de stichting KB en het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) houden toezicht op de echtheid van het product. Boerenkaas is herkenbaar aan het tonvormig rijksmerk met de tekst ‘bereid met rauwe melk’. Kaas van de boerderij staat ook onder toezicht van de bond en het COKZ, maar de melk mag bijvoorbeeld ook gethermiseerd (63 graden) of gepasteuriseerd (72 graden) worden. Voor Boerderijkaas of kaas van de boerderij worden verschil- lende rijksmerken gebruikt. Voor beide soorten geldt dat de benaming uitsluitend gebruikt mag worden voor kaas van eigen melk, eventueel vermeerderd met maximaal het dubbele volume bijgekochte melk van collega-boerderijen. Uniek bij MAAZ Cheese is dat alle boeren-en boerderijkaas bereid is uit weidemelk! In basis wordt de kaas gemaakt als 12, 16 en 20 kilo model. Aanvullend speciaal assortiment, zoals 30 kilo, 60 kilo en kaas met toevoegingen winnen snel in populariteit.

Samenwerking

MAAZ Cheese heeft een samenwerkings- overeenkomst met de ruim honderdjarige coöperatie ‘De Producent’ te Gouda, eigendom van circa 40 zelfkazers. Het team van ‘De Producent‘ is verantwoordelijk voor het begeleiden van de zelfkazers, kwaliteit en rijping. MAAZ Cheese is verantwoordelijk voor verkoop, marketing en distributie in de verschillende verkoop- kanalen. Productontwikkeling wordt gezamenlijk ingevuld. MAAZ Cheese heeft een nieuw concept ontwikkeld om het segment boeren- en boerderijkaas onderscheidend en duidelijk te positioneren: de boeren Schat. Wij hebben ons voor de uitstraling van dit concept laten inspireren door Floris van Dijck, kunstschilder uit de zeventiende eeuw. Zijn werk vertoont veel overeenkomst met boeren- en boerderijkaas, namelijk echt, onvervalst, superieur, stijlvol en punctueel. Kortom, net als de kaas, een echt kunstwerk! Onder deze exclusieve merkuitstraling is klantspecifiek hèt optimale assortiment beschikbaar.

De uitstraling ‘de boeren Schat’ wordt voor zowel rauwmelks als gethermiseerde Boerenkazen gebruikt, voor de leeftijden jong t/m overjarig en voor zowel de 16, 25, 30 als 60 kilo modellen. Onder het merk ‘de boeren Schat’ zijn specialiteiten leverbaar als gatenkaas en kruidenvarianten, o.a.: fenegriek, Italiaanse kruiden, truffel, brandnetel, mosterd en tuinkruiden.

Wanneer u geïnteresseerd bent om uw boeren- en boerderijkaas assortiment samen met ons te perfectioneren en daarmee nog betere resultaten te behalen, helpen wij u daar graag bij! Wij selecteren dan met u de perfecte assortimentsopbouw in de juiste rijpings- stadia. De boerderijen waar uw kaas bereid wordt koppelen wij aan uw assortiment, zodat u (zo veel mogelijk) jaarrond kaas verkoopt van dezelfde boerderijen. Hierdoor kunt u uw consument het echte verhaal vanaf de herkomst tot aan de consument volledig transparant communiceren.

bron: © Rijksmuseum, Amsterdam