30mei
Aan: 30 mei 2024 In: MAAZ & More

BOERENKAAS EN BOERDERIJKAAS VAN MAAZ CHEESE

Het is inmiddels alweer een jaar geleden dat wij de samenwerking met Kaashandel Blok zijn opgestart om aanvoer, rijping en groeimogelijkheden voor Boeren- en Boerderijkaas goed te borgen voor de  toekomst.

Wij zijn daarom in het afgelopen jaar actief geweest met het maken van langjarige afspraken met inmiddels 16 boerenbedrijven waar kaas wordt gemaakt.
Het is daardoor elke dag druk voor de deur bij Kaashandel Blok in Woerden die volledig is ingericht voor de rijping van Boerenkaas voor MAAZ Cheese.
We bouwden in de afgelopen maanden forse voorraden op, geleverd door deze mooie groep van boerenkaasbereiders die elk hun eigen specialisme koesteren.
Want er is veel aanvoer nodig om aan de toenemende vraag naar Boeren-en Boerderijkaas  te voldoen, met name de zwaardere soorten 16, 30 en 60 kilo modellen. Momenteel is er in de hele markt beperkt voorraad in oudere boerenkaas, echter de kaas móét de tijd krijgen om te rijpen!

KAASBOERDERIJ SCHEP HOLSTEINS

Eén van de boerenbedrijven willen we er in deze uitgave uitlichten: Kaasboerderij Schep Holsteins uit Bergambacht. Prachtig gelegen, middenin de polders, aan de smalle slingerweg aan de Bovenberg, in het hart van hét boerenkaas- gebied nabij Stolwijk ligt de hoeve ‘Schep Holsteins’. De boerderij ligt op historische grond, een mix van rivierklei en veengrond, die al generaties in familiebezit is. Oma Eigje Schep (zie foto) maakte hier al rond 1950 goede kaas.

WEIDEVOGEL BEHEER EN BIODIVERSITEIT

Schep Holsteins hanteert actief weidevogel beheer en door het blijvende grasland, dat wil zeggen minimaal 5 jaar niet omgeploegd, wordt CO2 gebonden en is de biodiversiteit en het bodemleven optimaal in de weilanden die rondom de boerderij liggen.

HOLSTEINER MELKKOEIEN

Johan Schep is in het bezit van 240 gezonde Holsteiner melkkoeien. Als echte liefhebber oogstte hij vele keuringssuccessen met showkoeien. De liefde voor de dieren komt tot uiting in het feit dat de koeien geen nummer hebben maar een naam!

NIEUWE KAASMAKERIJ

Vorig jaar is er een geweldig mooie, splinternieuwe kaasmakerij gebouwd door de bekende C. van ’t Riet zuiveltechnologie uit Nieuwkoop, al sinds 1888 actief in zuiveltechnologie.

Grenzend aan de kaasmakerij is een rijpingsruimte gebouwd waar de kaas de eerste 3 weken na de bereiding in comfortabele atmosfeer doorbrengt. De apparatuur in de kaasmakerij is voor een groot deel op zonnestroom. De pekelkoeling en de rijpingsruimten worden gekoeld met een grote ijswater accu, een soort bak met ijs die met zonne-energie koud wordt gehouden.

 

KAASKEURINGEN

De afgelopen maanden zijn er vele kaaskeuringen georganiseerd waarbij, Johan Schep, Ben Wijers (oud- zuiveltechnoloog), Bernadette Blom van Hansen Zuursels, Arie Blok de Boerenkaas expert, en een aantal ervaren mensen van MAAZ Cheese nauwkeurig de ontwikkeling hebben beoordeeld. Heel bijzonder om te zien hoe dan uiteindelijk de optimale kaas ontstaat.

Na bijna een jaar proefdraaien, om tot de allerbeste kaas te komen, worden wekelijks een mooie hoeveelheid uitmuntende, smeuïge boerderijkazen gemaakt.

De kaas van Schep Holsteins kenmerkt zich door een strak, hoog 16 kilo model, goede oogvorming en een soepel zuivel, ook vlak onder de korst. Maar bovenal een zuivere boerenkaassmaak.

De kaas valt onder de categorie zogenaamde één-stukker; dat wil zeggen een glad zuivel met hier en daar oogvorming. De oudste kazen laten inmiddels blijken dat zij ook prima geschikt zijn als oplegkaas.

 

GRASKAAS VAN DE BOERDERIJ

Wij kijken uit naar 1 juni, de startdatum voor de verkoop van graskaas! Vanaf dat moment wordt de kaas die eind april gemaakt is als heerlijke graskaas van de boerderij aangeboden, nog smeuïger en wat geler dan normaal door het verse gras wat extra hoge gehalten aan zachte omega vetzuren bevat.

Wij staan te popelen om deze heerlijke Graskazen van de boerderij aan u te verkopen!

Bellen wij u of belt u ons?