30mei
Aan: 30 mei 2024 In: MAAZ & More

Handgemaakt. Halfzacht. Met een natuurlijke korst. Van rijke Nederlandse melk…

Fiore, Colosso en Lazuli; deze kazen met Italiaanse klanken geven je smaakpapillen een enkele reis Italië. Waar ze gemaakt worden? Midden in de Nederlandse polder. Door Oudwijker. Een kleine kaasmakerij van familie en vrienden. Zij staan elke dag zij aan zij rond de tobbe om natuurflora kazen te maken. Volgens Italiaans recept. Maar wel van rijke Nederlandse melk.

Italiaanse kaas in Nederland? Ja, eigenaren Rutger en Marieke leerden zo’n 10 jaar geleden kaasmaken in Italië en namen die kennis mee naar Lopikerkapel. Van hun roodflora ‘Fiore’ volgens traditioneel Taleggio-recept, tot de blauwader ‘Lazuli’ gemaakt als Gorgonzola, tot ‘Colosso’ geïnspireerd op de Italiaanse Blu di Bufala.

Vanaf hun begin haalt Oudwijker de koemelk bij de Brienenshof in Cothen. En waterbuffelmelk bij Buffelfarm Vlemmix in Asten-Heusden. Beide boerderijen zijn kleinschalige familiebedrijven, waar op duurzame wijze melk wordt geproduceerd. Niet alleen deze hoogwaardige Nederlandse melk maakt de Oudwijker kazen zo verschillend van hun Italiaanse inspiratiebronnen. Maar ook dat ze in deze kleine kaasmakerij nog alles met de hand doen.

Buitenstaanders hebben vaak romantische kaasmaakdromen. De Oudwijker kaasmakers weten beter. Hun halfzachte kazen hangen van arbeidsintensieve technieken aan elkaar.

Het start met het maken. Iedere week scheppen ze zes tot zeven keer 1.000 liter wrongel met een simpele emmer uit hun tobbe. Tel daarbij op het zouten. Alle verse kazen wrijven ze vervolgens meerdere keren in met een handje zout. Vermenigvuldig dit met het wassen van de roodflora kazen. Iedere maandag, woensdag en vrijdag sponsen de Oudwijker kaasmakers zo’n 1.000 Fiore van top tot teen af met vers gebrouwen pekelwater. Rond het tenslotte af met het prikken van de blauwaderkazen. Om de schimmelvorming in de Lazuli en Colosso te bevorderen prikken ze wekelijks een stuk of 100 kaasjoekels honderdtwintig keer met een uitvergrote spies.

Na dit rekensommetje is het duidelijk. Dit heeft niets te maken met romantiek, maar alles met bergen liefde en geduld voor het ambachtelijk proces.

Oudwijkers. Kazen om van te houden! Bestel NU!

Oudwijker-beeld-1
Oudwijker-beeld-2
Oudwijker-beeld-3
Oudwijker-beeld-4